5 tips om je eindexamen al in februari te halen

5 tips om je eindexamen al in februari te halen

Doe je dit jaar eindexamen? De meivakantie lijkt nog best ver vooruit, maar met de juiste aanpak kun je in februari al helemaal klaar zijn voor je examen. Hieronder staan vijf tips over hoe je dit het beste kunt doen.

 

1 MAAK SAMENVATTINGEN

Misschien de grootste cliché van veel stof leren, maar wel de beste methode. Wacht niet met samenvatten tot de meivakantie. Maak al samenvattingen voor alle proefwerken die je hebt in de bovenbouw. Ook de stof van de vierde klas komt terug in je examen, dus waarom zou je dan niet al beginnen? Als je goede samenvattingen maakt, hoef je in de examenperiode geen enkel boek meer open te slaan. Dat scheelt een hoop tijd. Dan moet je ze natuurlijk ook wel goed bewaren.

 

2 MAAK OUDE EXAMENS

Oké misschien is dít de grootste cliché van examens leren. Maar wederom waar. De opzet van examens verandert niet veel ieder jaar dus om in de juiste flow te komen is het slim om oude examens op te zoeken. Ook dit kun je per proefwerk al vanaf de vierde doen. Op havovwo.nl kun je namelijk ook losse opgaven opzoeken. Zo kun je voor je wiskunde-B-proefwerk over goniometrie ook slechts alle goniometrie-opgaves maken van oud-examens. Een extra voordeel hierbij is dat docenten deze opgaven vaak in hun toetsen gebruiken en dat je in het proefwerk dus waarschijnlijk een opdracht tegenkomt die je al eens hebt gemaakt.

 

3 KOM NIET VOOR VERRASSINGEN TE STAAN

Zorg dat je weet wanneer ieder examen is en zorg dat je weet wat de stof is van ieder examen. De examenstof vind je op examenblad.nl, maar beter nog vraag je je eigen docent hiernaar. Ga voor jezelf na welke onderdelen van een vak je moeilijk vindt en welke onderdelen niet. Dan kun je aandacht nu al verdelen.

 

4 MAAK EEN (GROVE) PLANNING

Daarbij aansluitend, besteed je natuurlijk meer tijd aan moeilijke onderdelen dan aan makkelijke onderdelen. Het is verstandig om op tijd hiermee te beginnen. Niets is zo erg als heel veel op het laatste moment moeten doen. Dit geeft stress, onrust en draagt ook niet veel bij aan je cijfer. Plan bijvoorbeeld iedere zondag drie uur in om een oud-examen te maken. Als je daar nu mee begint, dan heb je rond de meivakantie van ieder vak al een paar examens gemaakt. Dit helpt je ook oefenen met het lange stilzitten en concentreren.

 

5 WEET WAAR JE HULP VOOR NODIG HEBT

Iedereen heeft wel een vak waar hij of zij tegenop ziet. Het is helemaal niet erg om hulp in te schakelen voor een examen waar je onzeker over bent. Examentrainingen – bij Stichting Studo, maar ook op veel scholen of universiteiten – worden vaak al vroeg in het voorjaar gegeven. Wacht niet te lang met het krijgen van extra tips en trucs, zodat je nog geruime tijd hebt om hiermee te oefenen.

 

Deel dit bericht als je deze tips bruikbaar vindt. Like als jij al een van deze dingen doet. Wat doe verder jij al om zo vroeg mogelijk klaar te zijn voor je examens? Laat het weten in de reactie.