Klaar voor de start?

Klaar voor de start?

Het is weer zover! Na zes weken genieten van de tropische temperaturen in Nederland staat het zuidelijke deel van het land in de startblokken. Om half negen gaat de eerste schoolbel en moet iedereen er weer aan geloven: de vakantie is toch echt afgelopen. Misschien ging het je allemaal veel te snel, misschien heb je eigenlijk ook wel zin om je vrienden op school terug te zien. Hoe dan ook, het nieuwe schooljaar gaat van start.

De eerste paar weken van het nieuwe jaar zijn voor iedereen anders. Sommigen vinden het stiekem best fijn om weer wat structuur in hun dagen te hebben, voor anderen had de vrijheid niet lang genoeg kunnen duren. Maar voor iedereen geldt dat die eerste paar weken van groot belang zijn voor het verloop van de rest van het jaar.

Tijdens de vakantie heb je je innerlijke batterij weer helemaal op kunnen laden. Door een paar weken lang even niet meer aan school, huiswerk en toetsen te hoeven denken, heb je de kans gekregen om alle stress die dat met zich meebrengt los te laten. Daardoor begin je het nieuwe jaar frisser en zal het de eerste tijd misschien wat makkelijker gaan dan bijvoorbeeld in de laatste toetsweek in juli. Daar kan je handig gebruik van maken.

In die eerste weken leg je namelijk een hele belangrijke basis voor de rest van het jaar. Je bouwt als het ware aan een stevige fundering waar je de rest van het jaar wat aan hebt. Door meteen vanaf het begin je schoolwerk goed bij te houden, voorkom je achterstanden wanneer je energie weer een dipje krijgt. Zie het als een cadeautje voor jezelf: als je er nu meteen de schouders onder zet, hoef je straks niet te stressen over je kerstrapport.

Natuurlijk is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien vind je school wel helemaal niet makkelijker aan het begin van het jaar, misschien kamp je met opstartproblemen, misschien ben je de motivatie juist helemaal kwijt geraakt op het strand aan de Spaanse kust. Wat kan je doen om jezelf toch die vliegende start te geven?

Hoewel dit voor iedereen anders zal liggen, kan het al heel erg helpen om school voor jezelf wat leuker te maken. Dat kan op allerlei manieren. Sommigen vinden het heerlijk om uitgebreid aandacht te besteden aan hun agenda en schrijfwaren. Mooie schriften, labels, markeerstiften en pennen kunnen zeker in het begin voor dat beetje extra motivatie zorgen. Als je agenda er vrolijk uitziet en je schriften keurig georganiseerd zijn, is het al niet zo’n straf meer om aan je huiswerk te beginnen. Voor anderen is het juist belangrijk om iets te hebben om naar uit te kijken op school. Organiseer een ping-pongtoernooi in de pauzes, of neem wat lekkers mee als beloning voor een dag goed concentreren. Als school alleen maar ellendig is, wordt het ook wel heel moeilijk om steeds maar je best te blijven doen.

Daarnaast is dit iets wat je heel goed kan bespreken tijdens huiswerkbegeleiding of bijles. Geef aan dat je graag goed aan het jaar wil beginnen, maar dat je het moeilijk vindt om dit ook daadwerkelijk vol te houden. De huiswerkbegeleider of bijlesgever kan je dan helpen met het maken van een planning of het verzinnen van doelen en beloningen om je toch goed op weg te krijgen. Soms kan het heel erg helpen om iemand naast je te hebben zitten die je net dat steuntje in de rug biedt.

Wat je ook doet, kies voor een strategie die bij jou past. Uiteindelijk is het een kwestie van gewoon maar doen. En troost je: over 60 dagen is het alweer herfstvakantie. Heel veel succes!